Barwniki w sprayu

Chcąc wykończyć wyrób cukierniczy wykorzystuje się różne metody dekoracyjne. W dzisiejszych czasach dosyć popularne się barwniki spożywcze w postaci sprayu, ze względu na prostotę użycia oraz szybkość aplikacji, ale przede wszystkim doskonałego efektu końcowego. Czym są dokładnie i dlaczego warto je kupić?
Barwniki w sprayu
obrazek prezentujacy

Barwniki w sprayu - co to jest?

Tradycyjne barwniki spożywcze mają formę proszku. W przypadku sprayu został on jednak użyty w celu stworzenia preparatu przeznaczonego do aplikacji aerozolem. Dzięki temu aplikacja jest o wiele szybsza, przy jednoczesnym zużyciu mniejszej ilości barwnika. Najczęściej są wykorzystywane przy dekorowaniu monoporcji i tortów, cieniowaniu mas cukrowych, dekoracji z papieru jadalnego i kremów.

Idealne do końcowego dekorowania

Końcowe dekorowanie wyrobów cukierniczych nieraz wiąże się ze stosowaniem ciekawych polew, detali z cukru lub czekolady. Praca z ich wykorzystaniem jest stosunkowo trudna, natomiast gotowe barwniki w sprayu są wyjątkowo wygodne dla cukierników. Ich stosowanie może przyspieszyć pracę, a także poprawić jej efekty. Wszystko jest związane z wyjątkowymi właściwościami tych preparatów. Jakie są główne korzyści stosowania barwników w sprayu?
To wszystko dostępne w naszym sklepie!
Sprawdź inne produkty cukiernicze

Sprawdź nasze barwniki w sprayu

Wiele rodzajów

Barwniki w sprayu początkowo były dość rzadkim towarem na rynku cukierniczym, jednak obecnie są wyjątkowo popularne i można spotkać je w różnych rodzajach. Zasadniczy podział jest na barwniki klasyczne kolorowe, metalizujace – najbardziej popularne złote i srebrne oraz tzw. zamsze w sprayu. Barwnik dający efekt zamszu na deserze jest na bazie tłuszczu kakaowego. Dostępna jest bogata kolorystyka, niektóre mają w składzie także brokat spożywczy.

Idealne krycie

Ze względu na aplikację za pomocą aerozolu, nanoszenie na wyrób barwnika jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości aerozolu od wyrobu. Nawet pojedyncza warstwa preparatu może idealnie pokryć powierzchnię intensywnym i żywym kolorem, który zachwyci osoby, którym wyrób cukierniczy zostanie przekazany.

Szybkie odparowywanie

Nośnik barwnika w sprayu paruje bardzo szybko, dzięki czemu na powierzchni ciasta czy czekoladek zostaje wyłącznie omawiany barwnik. Dzięki temu końcowe dekorowanie może trwać wyjątkowo szybko, bez pogorszenia efektu końcowego. Trzeba tylko pamiętać, żeby stosować cienką warstwę, aby nie utworzyły się smugi.

Barwniki w sprayu - opinie

Sama jestem zaskoczona, że wcześniej nie korzystałam z barwników w sprayu. Przede wszystkim podobają mi się ze względu na łatwość zastosowania i szybkość aplikacji. Doceniam także różnorodność kolorystyczną - teraz moje ciasta wyglądają jeszcze lepiej, a praca jest prostsza!

Justyna

Zawsze lubiłem dość awangardowe podejście do cukiernictwa, dlatego uwielbiam bawić się kolorami. Elementy dekoracyjne cieniuję za pomocą barwników w spray’u, bo szybko się je aplikuje, a przy tym są bardzo różnorodne. Najbardziej lubię te brokatowe ;).

Michał

Moje ciasta zawsze przyciągają klientów nie tylko ze względu na smak, ale też wygląd. Na pewno by się tak świetnie nie prezentowały, gdybym nie miała w kuchni barwników w sprayu. Dzięki nim mogę wykonywać nawet najciekawsze zamówienia pod względem designu :).

Angelika

Byłem sceptycznie nastawiony do korzystania z barwników w sprayu, ale taka reakcja jest dla mnie naturalna :) Postanowiłem się jednak przekonać i jak można się domyślić, szybko poszedłem kupić kilka dodatkowych kolorów. Naprawdę polecam!

Jakub